- Vi bruker lite energi for å få mye komfort
Kolbjørn og Siri Vik la inn vannbåren varme da de pusset opp og bygde på huset. Det har de ikke angret på.
- De firbeinte er ikke veldig lei seg for varmt gulv. Spesielt hun her er veldig varmekjær og liker godt å ligge på det varme gulvet, sier Siri Vik og klør hunden Ebba bak øret.
Ute blåser høstvinden kaldt over jordene på Varhaug, men inne hos Kolbjørn og Siri Vik er stemningen lun og god. Det er fyr i peisen, men mest til pynt. Varmen kommer nemlig hovedsaklig fra gulvet, et vannbårent varmesystem hvor rør leder varmt vann gjennom gulvet og sørger for en konstant komfortabel temperatur.
Siri og Kolbjørn har bodd her siden 2017 da de kjøpte tunet med våningshus, driftsbygning og fire mål tomt. Mye har blitt gjort siden da, fjøset har blitt “snikkerbu”, og det gamle huset fra 1910 har fått et påbygg med kjøkken og oppholdsrom. Det var i forbindelse med påbygget at Kolbjørn foreslo vannbåren varme for kona, som i utgangspunktet var litt skeptisk.
- Det var litt fordi kostnaden er stor. Men nå er jeg kjempefornøyd med den typen varme, det er veldig behagelig med lunk i gulvet, sier Siri.
Til å installere varmepumpen og det vannbårne varmeanlegget fikk paret støtte fra Enova, og dermed ble ikke kostnaden så stor som fryktet.
Tørre sko på 1-2-3
Det er ikke bare Siri, Kolbjørn og de firbeinte som er fornøyd med lunk i gulvet. Også de seks barnebarna liker seg på gulvet her.
- Og når gangen fylles opp med våte små og store sko er det også en fordel med varme i gulvet - alt tørker raskere, sier Siri.
Komforten med vannbåren varme er en fordel, og det å ikke være avhengig av bare strøm som oppvarmingskilde er en annen. Særlig når strømprisene er høye.
- Vi bruker lite energi for å få mye komfort. Jeg har en kilowattmåler som står på varmepumpen, så jeg vet hvor mange kilowattimer som har blitt brukt i de årene vi har hatt den, sier Kolbjørn.
Han har alltid vært interessert i energi og energikilder, og når de nå skal lage nytt tak på verkstedet vurderer de å ha solceller på taket.
- Med vannbåren varme har jeg mulighet til å bruke flere typer energikilder: strøm, varmepumpe, flisfyring, ved eller gass. Det er dessuten snakk om å grave fjernvarme rett forbi tunet her, og om det blir gjort, da kan jeg koble på den. Det er mange muligheter. Kontoret i verkstedet varmer jeg opp med radiatorer. Jeg har også planer om å sette opp noen viftekonvektorer i verkstedet.
I huset finnes det altså ikke en eneste panelovn.
- Det synes jeg er veldig greit. Det var ingen ovner i veien da vi skulle møblere. Og ingen ovner å brenne seg på for barnebarna, sier Siri.
Ulike løsninger til hvert sitt bruk
Løsningen som er valgt i Vik-huset er luft-til-vann-varmepumpe fra IVT og vannbåren varme og styringssystem fra Uponor. I den nye og påbygde delen av huset er det lagt nedstøpt gulvvarme, og i den gamle delen av huset er det lagt varmefordelingsplater rett under gulvet.
- Gammelt hus og lavt under taket gjorde at vi ikke kunne støpe oppå, da ville vi tatt for mye av høyden, sier Terje Vik, rørlegger og avdelingsleder ved VB VoldenTollefsen Varhaug (og sønn av Kolbjørn og Siri).
Det viktige å tenke på for en kunde som vil ha vannbåren varme er å koble rørleggeren på tidlig i prosessen, ifølge Terje Vik.
- For gamle hus, som her, så er det ikke bare å legge ned rør, du må planlegge hvilke løsninger du skal gå for. Dessuten kan du få støtte hos Enova, og der er det også viktig for oss å komme inn tidlig i prosessen. VB kan hjelpe kunden med søknaden, sier han.
En annen viktig grunn til å koble rørleggeren på tidlig er at det kan være en kan legge til rette for fremtidige løsninger.
- Det kan være en skal legge noen rør bare noen meter for å kunne ta det videre en annen gang. Hvis du ikke gjør det nå kan det hende du må rive noe av det nye du bygget for å komme til.
Har du spørsmål om vannbåren varme i din bolig?